Želite zaštititi svoje zemljište od drugih životinja koje vam nanose velike štete, a ne znate kako? Mnogi poljoprivrednici svakodnevno vode bitke s nepoželjnim posjetiteljima na njihovom posjedu. Zbog ovog problema, a i mnogih drugih prednosti o kojima ćete čitati u ovom članku, velik broj ljudi se opredjeljuje za postavljanje električnih ograda.

Koliko će vaša električna ograda biti kvalitetna i efikasna ovisi prvenstveno o tome koliko ste spremni uložiti. Električne ograde su mentalne, a ne fizičke barijere za sve vrste stoke na ispaši. Kada je stoka pravilno istrenirana i ograda radi onako kako je projektirana (tj. s odgovarajućim naponom na ogradi), govedo će jednom dotaknuti ogradu i zatim je ostaviti na miru. Ovo uključuje sva godišnja doba ispaše ili zatvaranja pašnjaka kao što su proljeće, ljeto, jesen i zima.

Prednosti električnih ograda

U prosijeku su jeftinije od ograde koja je napravljena od bodljikave žice, budući da je potrebno manje materijala (tj. stupova, spajalica i žice), a potrebno je i manje vremena za postavljanje. Opcija električne ograde također je svestranija: možete je brzo skinuti i postaviti negdje drugo. Ovo je posebno korisno u sušnim razdobljima kada ima manjka pašnjaka i proizvođači traže dodatne mogućnosti ispaše.

Kako električni pastir radi?

Električna ograda sastoji se od 3 komponente:

  • energizator za generiranje redovitih impulsa električne struje
  • žica ograde za provođenje struje
  • sustav uzemljenja za vraćanje struje natrag u generator

Napajač ograde šalje kratke, visokonaponske impulse električne struje niz liniju ograde. Kada životinja dotakne žicu, njezino tijelo zatvara strujni krug, dopuštajući struji da teče prema zemlji i natrag do izvora energije. Puls traje samo djelić sekunde, pa životinja osjeti samo vrlo kratak udar i odmah se udalji od električne ograde. Koje ćete proizvode pri tome koristiti ovisi o vrsti životinje, veličini prostora i radi li se o trajnoj ogradi ili pokretnoj varijanti.

Koji energizator odabrati?

Koji energizator je najbolje koristiti djelomično ovisi o veličini parcele/livade. Što je parcela veća, to snažniji mora biti generator energije kako bi proizveo dovoljnu struju na cijeloj ogradi. Možete birati između mrežnog, baterijskog ili solarnog. Energizatori na baterije ili solarnu energiju uglavnom su prikladni za korištenje s mobilnim ili privremenim ogradama jer se lako premještaju. Mogu se koristiti i na mjestima gdje nema struje.

Baterije uređaja za napajanje na baterije moraju se mijenjati uglavnom sezonski ili svakih nekoliko tjedana ili mjeseci, dok se baterija na solarni pogon puni sama. Treba uzeti u obzir da mrežni generator energije ima veću snagu od akumulatora ili solarnog generatora energije.
Električna ograda često ima jedan ili više prolaza. Za jednostavno otvaranje prolaza, žicu ograde možete opremiti ručkama za vrata. To vam omogućuje jednostavno otvaranje i zatvaranje.

Solarno napajanje 

Punjači za električne ograde na solarni pogon savršeni su za ograde na udaljenim lokacijama koje nisu u blizini utičnice za izmjeničnu struju ili drugog izvora napajanja kojima je potreban kontinuirani izlaz kako bi stalno ostale “vruće”. Njihov lagani dizajn koji se lako transportira također čini solarne punjače savršenim izborom za rotacijske ili tračne sustave ispaše. Električni solarni panel skuplja energiju sunca i puni bateriju.

Olovne baterije, koje se koriste u solarnim punjačima za ograde, obično traju oko 3 godine ili oko 1000 dana punjenja. Dobra je ideja imati rezervne solarne baterije s gel ćelijama i priključne punjače kako biste osigurali neprekidno napajanje svoje ograde.

Kod nas možete pronaći LACME električne pastire!

Cijelu ponudu opreme za električne ograde možete pogledati na http://www.elektrineograde.ba/.
Za više informacija možete nazvati na broj 063/496-084.