Sastav:
Sadrži 4 posebno odabrana soja bakterija Lactobacillus plantarum koje imaju sposobnost fermentacije različitih vrsta jednostavnih šećera (monosaharida) u mliječnu kiselinu, proizvodeći veće količine mliječne kiseline, a manje maslačne i octene kiseline. Primjenom SILKE, silaža ima veći udio suhe tvari i bjelančevina, a manji udio amonijačnog dušika. To dovodi do povećanja probavljivosti hrane i boljeg rasta životinja. Mliječna kiselina djeluje fungicidno, odnosno zaustavlja rast plijesni nakon otvaranja silaže, čime se smanjuje opasnost od mikrotoksina i kvarenja.
Način djelovanja:
Silko sadrži homofermentativne bakterije koje koriste više od 90 % šećera za sintezu mliječne kiseline, koja ima jaka baktericidna, ali i fungicidna svojstva, važna za kontrolu aktivnosti gljivica (plijesni i kvasaca) u mogućoj naknadnoj fermentaciji. Na taj način Silko povećava aerobnu stabilnost silaže nakon otvaranja silažnih rovova.
Mliječna kiselina koju proizvode bakterije mliječne kiseline iz Silka inhibira rast drugih mikroorganizama koji su netolerantni na kisele uvjete (kvasci, plijesni, enterobakterije i klostridije, koji uzrokuju kvarenje silaže). Snižavanjem pH vrijednosti smanjuju se gubici u silaži zbog konverzije topivih biljnih ugljikohidrata u mliječnu kiselinu za 96,9 %.
Silko sadrži kombinaciju različitih sojeva bakterija koje mogu fermentirati različite vrste šećera u materijalu koji se silira, što rezultira maksimalnim iskorištenjem šećera i stvaranjem mliječne kiseline. Korištenjem Silka skraćujemo prirodni proces fermentacije, brže postižemo optimalnu pH vrijednost, smanjujemo gubitak organske tvari te poboljšavamo probavljivost NDF i ADF. To dovodi do povećanja dnevne količine mlijeka i rasta. Silaža dobivena primjenom SILKE je ukusnija za životinje koje je rado konzumiraju i daju kvalitetnije mlijeko.
Doziranje:
Pakiranje od 100 ml je dovoljno za 20 tona silaže, te se miješa sa 20 litara vode.
Pakiranje od 250 ml je dovoljno za 50 tona silaže, te se miješa sa 50 litara vode.